JÓ TUDNI

Puha talpú cipő vagy hagyományos?

Egészen ez idáig a hazai gyermekorvosok egyöntetűen azt tanácsolták a szülőknek, hogy az első cipőcske legyen a kicsi bokáját jól fogó cipő, mostanában azonban megjelentek a puha talpú cipőcskék a piacon, melyet az ortopéd orvosok egy része is nagyon ajánlja.

A hagyományos felfogás szerint a kicsinek az a legjobb, ha a cipő tartja a bokáját és nem merev a talpa - ennyi az, amit az első cipőcskének tudnia kell. Emellett az ortopédorvosok azt javasolják, hogy addig ne kapjon cipőt a gyerek, ameddig csak tanulgatja a járást, 1-1 lépést tesz meg, hiszen mezítláb jobban tud egyensúlyozni, jobban érzi a járás módját. Amikor már folyamatosan, stabilan, egyedül jár, akkor szükséges az első cipő megvétele.

A puha talpú cipő egészen más felfogásra épül. Ezek a cipők a mezítlábas járáshoz hasonló lépegetést tesznek lehetővé, mivel a járás közben itt dolgoznak a talp izmai és a lábujjak, a kicsi érzi a talajt a lába alatt, ezáltal javul az egyensúlyérzéke is - mintha csak mezítláb járna. Emellett a puha talpú cipő nem deformálja a lábat, nem nyomja meg.


Köszönöm figyelmüket!